‘Maatwerk Ontmoet’ (BLOG)

“Zullen we ‘es een borrel organiseren voor cliënten?”
“Ja, leuk! Maar het mag geen ‘borrel’ heten want, geen alcohol.”

Zo ontstond het idee voor “Maatwerk Ontmoet”. Een middag waarin we cliënten met elkaar konden verbinden.

Wat als een impulsieve ingeving begon was twee weken later een feit en op vrijdag 11 september was onze locatie aan de Ierlandlaan in Zoetermeer een ontmoetingsplaats voor alle cliënten die ondersteuning krijgen van WMO Maatwerk Regio Zoetermeer en omstreken.

We hebben gemerkt dat cliënten moesten wennen aan dit initiatief dus de opkomst was goed, maar niet heel groot.
Wij moesten natuurlijk rekening houden met de regels die corona met zich meebrengt: niet iedereen in een keer maar drie keer een uur.
En; moesten we de mensen indelen op leeftijd? Op problematiek? Of op interesses?
We wisten het niet zo goed en hebben dat ook maar een beetje losgelaten. Ondervinding is tenslotte de beste leermeester.

Zittend, en op anderhalve meter afstand: net even wat minder leuk dan dat iedereen lekker rondloopt maar desondanks kunnen we terugkijken op een geslaagde middag.

We probeerden een gesprek op gang te brengen door de mensen te laten vertellen waarvoor zij ondersteuning krijgen. En dat leverde mooie gesprekken op.

“Mijn begeleider stelt me gerust, ik kan leuke en minder leuke dingen bespreken”, vertelde iemand. Een ander client vertelde dat hij het soms ook als confronterend ervaart om begeleiding te hebben. Ook hoorden we dankbaarheid voor het feit dat er in Nederland zoveel zorg beschikbaar is. “Als ik in Colombia was opgegroeid, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, dan had ik niet zo goed terecht gekomen”, vertelt hij. Dat zette iemand anders aan het denken. “Zo had ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken”, antwoordt hij.

Er waren ook mensen die dagbesteding ontvangen bij WMO Maatwerk: “Ze kijken goed naar wat bij me past, dat voelt fijn. Ik kan altijd bij ze terecht. Ik heb het naar mijn zin”.

Wij merken dat het maken van contact, en het opbouwen van een sociaal netwerk vaak een probleem is voor veel mensen. Maar vooral hoe belangrijk het is. Zeker mensen met een ondersteuningsvraag. Daar kan een middag als “Maatwerk Ontmoet” op een positieve manier aan bijdragen. Hoewel het kleinschalig was, er ontstonden leuke contacten. Cliënten die met elkaar meefietsten of samen met het openbaar vervoer reisden.
We werden er zo blij van!

“Kunnen we de volgende keer barbecueën?”, vroeg iemand.

Een barbecue OF chips en nootjes: contact maken en hebben is leerzaam, fijn en belangrijk voor iedereen! En daar dragen we graag aan bij! Kortom: volgend jaar september de tweede editie van “Maatwerk Ontmoet!”

Ben jij erbij?

 

Bekijk hier de video voor een terugblik van ‘Maatwerk Ontmoet’

 

Deze blogpost is geschreven door Samira Elmahi
Trajectondersteuner | Ambulant begeleider bij WMO Maatwerk

 

 

Terug naar nieuwsberichten