Maatwerk geeft door!

Bij WMO Maatwerk bieden wij verschillende soorten ondersteuning. Dit stemmen we af op de behoefte en de hulpvraag van de cliënt. Dit doen wij in vier verschillende regio’s in Zuid Holland. Wij werken in deze regio’s samen met de gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg (of begeleiding) krijgt die nodig is. Wij bieden begeleiding aan huis, maar we bieden ook dagbesteding.

In de rubriek “Maatwerk geeft door”, lees je elke twee weken een bijdrage van iemand die ondersteuning krijgt óf ondersteuning biedt.

Deze week:
Naam: Mariëlle Verlaan
Leeftijd: 45 jaar
Woont in: Zoetermeer
Woont met: Man en twee zoons van 13 en 15 jaar
Krijgt of geeft ondersteuning: Mariëlle werkt drie dagen per week op twee dagbestedingslocaties én geeft vier uur per week ambulante begeleiding.

De dagbestedingslocaties waar Mariëlle werkt
“Voorheen werkte ik op een dagactiviteitencentrum voor ouderen met dementie en ik heb jaren in de kinderopvang gewerkt”, vertelt Mariëlle.

”Toen ik de vacature bij WMO Maatwerk zag heb ik direct gesolliciteerd”. Mariëlle werkt één dag per week bij Zamensterk, een verpakkingsbedrijf in Zoetermeer waarmee WMO Maatwerk een samenwerkingsverband heeft.

Mariëlle: “Aan het begin van de dag starten we met elkaar de dag op met een praatje en een bakkie koffie. Zo stimuleren we ook het sociale contact.”
Bij Zamensterk begeleidt Mariëlle de cliënten voornamelijk met inpakwerk, sorteerwerk en stickerwerk. “De doelgroep is erg leuk”, zegt ze. “Cliënten vragen me om hulp als iets niet lukt en als het druk is, dan help ik zelf gewoon mee!”

Stichting Piëzo is een sociaal maatschappelijke organisatie die mensen in de gelegenheid stelt om talenten en vaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen. WMO Maatwerk werkt daar samen met bijvoorbeeld de Ambachtenwerkplaats en de kledingbank.

Mariëlle: “Een van onze cliënten werkt bij de kledingbank. Hoewel ze daar werkt, wij behouden de begeleiding. Als alles goed gaat, is er weinig begeleiding nodig maar als er iets aan de hand is, worden wij gebeld en lossen wij dit op.
Bij Piëzo bestaan de taken uit schoonmaakwerkzaamheden, klusjes vanuit de Ambachtenwerkplaats van Piëzo zelf maar we pakken ook tasjes in voor scholen en doen baliewerkzaamheden.”

Ambulante begeleiding
Mariëlle is onderdeel van het team Regio Zoetermeer dat binnen WMO Maatwerk zowel dagbesteding als ambulante begeleiding biedt in Zoetermeer, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg.
“Ik heb één vaste, naaste collega op de dagbesteding en tien collega’s die allemaal ambulante begeleiding geven binnen deze regio”, zegt ze. “Mijn collega’s zie ik erg weinig, we spreken elkaar alleen telefonisch of via Microsoft Teams, zeker in deze periode waarin we ons aan maatregelen moeten houden.”

Naast alle werkzaamheden die zij met de cliënten doet, gaan cliënten ook buiten deze locatie aan het werk.
“We kijken gewoon goed naar wat de cliënten zelf willen”, legt Mariëlle uit. “Een van onze cliënten wilde graag werken met kinderen. Vanuit die behoefte zijn we gaan kijken wat er mogelijk was. En hoewel het maar een half uurtje is, inmiddels werkt ze op een basisschool die hier om de hoek is dus als er iets is zijn we er zo!”

Mariëlle wilde graag wat meer uren werken. Omdat één van haar collega’s wegging kwam er een ondersteuningsvraag ‘vrij’ voor een cliënt die vier uur per week ambulante begeleiding kreeg. “Ik ben toen een middag erbij gaan werken en nu begeleid ik ook een cliënt in de thuissituatie bij zelfstandig wonen en leer haar opruimen, boodschappen doen en soms bakken we iets lekkers!” Al met al een zeer wisselende werkweek dus.

Corona
Mariëlle laat alle coronaperikelen op zich af komen. “We proberen echt te kijken in oplossingen”, zegt ze. “We hebben bijvoorbeeld de lunchtijden aangepast zodat we niet meer met zoveel mensen in een ruimte zitten en sommige taken vallen gewoon af.”

Voor sommige cliënten zijn de maatregelen lastig te behappen. Mariëlle: “We proberen hier veel over te praten en de maatregelen te herhalen om het makkelijk te houden.”
Wel vindt Mariëlle het jammer dat er een stukje spontaniteit verloren is gegaan. Ze hoopt dat dat weer snel terugkomt: “Het doet wel wat met me hoor. Ik probeer echt in oplossingen te kijken, binnen de maatregelen is er nog wel veel mogelijk maar voor mij geldt ook dat ik het liefst zo snel mogelijk weer terugga naar het normale.”

Tot slot: “Ik ben echt heel trots op de cliënten, hoe ze deze coronacrisis doormaken en ik ben elke dag blij dat ze nog naar de dagbesteding komen!”

Aan wie geef jij dit Maatwerk-stokje door? “Aan één van de cliënten van dagbesteding ‘De Buitenkans in Delft.”

 

 

Ga terug