Maatwerk geeft door: Irmy en Maxi

Bij WMO Maatwerk bieden wij verschillende soorten ondersteuning. Dit stemmen we af op de behoefte en de hulpvraag van de cliënt. Dit doen wij in vier verschillende regio’s in Zuid Holland. Wij werken in deze regio’s samen met de gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg (of begeleiding) krijgt die nodig is.

WMO Maatwerk is zo divers en daarom de rubriek “Maatwerk geeft door”. Hier lees je zo nu en dan een bijdrage van iemand die ondersteuning krijgt óf ondersteuning biedt. Deze week: Irmy van Spijk. Irmy krijgt ondersteuning van WMO Maatwerk, woont begeleid bij Ipse de Bruggen en heeft vier dagen per week dagbesteding bij kringloopwinkel Rataplan in Brielle.

Naam: Irmy van Spijk
Leeftijd: 32 jaar
Woont in: Brielle
Woont met: 24 medebewoners bij de Bagijnhof, een wooninitiatief van Ipse de Bruggen en heeft vier dagen per week dagbesteding bij RataPlan, een kringloopwinkel in Spijkenisse waarmee WMO Maatwerk samenwerkt.
Maxi de Vos is trajectondersteuner en begeleider dagbesteding bij RataPlan. Ze ondersteunt Irmy ook bij het interview omdat Irmy het ook wel spannend vindt.

Begeleid wonen

Irmy woont begeleid bij de Bagijnhof in Briele. De Bagijnhof is een woonlocatie van Ipse de Bruggen. Ze heeft een eigen appartement waar 24 uur per dag begeleiding aanwezig is. “Ik heb begeleiding nodig omdat sommige dingen niet lukken”, vertelt Irmy. “Het lukt me bijvoorbeeld nog niet om zelf een staart in mijn haar te maken. Maar ze helpen me ook met koken en boodschappen doen.”
“Bij elke hulpvraag kan de begeleiding ingezet worden”, vult Maxi aan.

Een spelletje om de dag door te komen

Door de huidige corona-maatregelen wordt er op aangepaste tijden gewerkt en bieden de begeleiders dagbesteding aan huis.
Maxi: “We doen dan een spelletje of we gaan even wandelen zodat de cliënten de dag doorkomen”.
“Normaal ga ik vier dagen per week naar RataPlan, ik werk op de muziek- en film-afdeling en op de kledingafdeling”.

RataPlan heeft 24 kringloopwinkels in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. De kringloopwinkels hebben als doel het bieden van werk aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
“Maar die in Spijkenisse is het allerleukst hé?!” lacht Maxi.
Irmy is het hier volmondig mee eens: “Het zijn ook superbegeleiders”, zegt ze. “Ze zijn goud voor mij. Als ik verdrietig ben en als er iets niet goed met me gaat kan ik daar met ze over praten”.

Leren om klanten te helpen

Ook bij RataPlan wordt er door de begeleiders gewerkt met een zorgplan met daarin doelen. Irmy wilde graag leren om met klanten om te gaan. “Weetje nog Irmy?” vraagt Maxi, “We hadden in je zorgplan gezet dat je graag wilde leren om klanten te helpen.”

Hier hebben de begeleiders heel veel tijd en energie in gestoken en nu lukt het Irmy een stuk beter als klanten vragen hebben. “Alleen als ik het antwoord niet weet dan vind ik het nog wel eens moeilijk om te bedenken wat ik moet zeggen” zegt Irmy. “Maar het gaat echt al veel beter”.

Werken zonder klanten tijdens de lockdown

Irmy vindt de kledingafdeling het allerleukst. “Tijdens de eerste lockdown was het wel lastig hoor”, vertelt Maxi. “Irmy heeft toen een tijdje bij haar ouders gewoond zodat ze niet alleen was.”
Inmiddels zijn de dagbestedingstijden weer aangepast en kunnen de meeste cliënten weer bijna volledig naar de dagbesteding.
“Helaas is er nu weer een strenge lockdown, dus er komen geen klanten” gaat Maxi verder. “Maar gelukkig kan ons werk wel doorgaan hé Irmy?”

Maxi vertelt dat Irmy nooit chagrijnig is en dat het heel leuk is om Irmy te begeleiden. Irmy en Maxi maken bovendien van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat ze nog op zoek zijn naar mensen die het ook leuk zouden vinden om dagbesteding te krijgen bij kringloopwinkel Rataplan. “Het is heel divers werk”, vertelt Maxi. “We kunnen goed mensen gebruiken, het is hier heel gezellig.”
“Ja, altijd lachen op het werk” zegt Irmy.
“Dat maakt de dag altijd goed!”, beaamt Maxi.

Wil je meer weten over werken bij Rataplan? Neem dan contact met ons op!

 

 

Ga terug