Mijn hart bloedt (BLOG)

Met mijn collega’s begeleid ik cliënten met een ondersteuningsvraag bij zelfstandig wonen- en werken.
Deze cliënten moeten het nog steeds zonder begeleiding thuis doen. En dat begeleiden op afstand; het blijft een uitdaging.

Om doven en slechthorenden op de hoogte te houden van alle maatregelen vertolkt Irma Sluis elke persconferentie in gebarentaal. En dat vind ik naast grappig (“Hamsteren!”) een zeer goede zaak!

Maar twee van ‘mijn cliënten’ hadden ‘hun eigen Irma’ nodig.

Pak ‘m beet 75% van de cliënten die ik begeleid heeft een autismespectrumstoornis (ASS). En die vinden dat politiek correcte van onze minister-President een beetje vaag. Dus  ik heb (ik hoop niet dat de baas meeleest, het is namelijk buiten werktijd) met twee cliënten afgesproken dat ik ze na iedere corona-persconferentie direct even bel om te tolken.

In hún taal.

Begrijp me goed: alle lof voor onze Minister-President. En het is maar goed dat hij zijn werk doet, en ik het mijne.
Toen ik de persconferenties ging bekijken door de ogen van (een aantal van) mijn cliënten, voelde ik de spanning en de lading van het nieuws. En de spanning in combinatie met een Minister die vertelt dat je niet naar je werk kunt, dat is nogal wat.

Onze Minister-President is namelijk wel duidelijk maar niet voor iedereen. Mijn cliënt wil niet weten wanneer de basisscholen weer opengaan, dus hij begrijpt niet waarom hij daar zolang over praat. Mijn cliënt wil weten of HIJ weer naar zijn werk kan. En of HIJ weer mag voetballen. En of ik weer bij HEM thuis mag komen. Maar daar zegt Mark Rutte niks over.
Echt niks!

Minister-President: “Kapper even niet doen.”

Even? Wat is even? Is dat anderhalf uur? Anderhalve week? Anderhalf jaar? Anderhalf haar?
Anderhalve kilo?
Anderhalve hamster?

Laat Irma maar naast Mark en Jaap staan, gaat prima zo, ik doe twee telefoontjes na de persconferentie met hetzelfde doel.
(NOS heeft me ook niet gevraagd om naast Irma te gaan staan en continue in beeld te schreeuwen: “Nee jij mag nog niet voetballen!”)

Minister President: “Mijn hart bloedt.”
Client: “Echt?”
Ik: “Nee Mark Rutte zijn hart bloedt niet echt, dat is een gezegde, daar bedoelt hij mee dat hij het zielig vindt voor de mensen in de horeca.”
Client: “Kan hij dat dan niet gewoon zeggen?!”

Welkom bij het Ministerie van duidelijkheid: corona ‘t is Maatwerk 3.0.

 

Deze blogpost is geschreven door Samira Elmahi
Trajectondersteuner | Ambulant begeleider bij WMO Maatwerk

 

Terug naar nieuwsberichten