Maatwerk geeft door: José

WMO Maatwerk is zo divers en daarom de rubriek “Maatwerk geeft door”. Hier lees je zo nu en dan een bijdrage van iemand die ondersteuning krijgt óf ondersteuning biedt. Deze week: José, vrijwillige gastvrouw bij ‘de inloop’, een locatie van TOM in de buurt in nieuwkoop.

Naam: José
Leeftijd: 74 jaar
Woont in: Nieuwkoop
Is: Vrijwilliger (gastvrouw) bij ‘De inloop’ in Nieuwkoop.

TOM IN DE BUURT!

De locatie van Tom in de Buurt aan de Maarten Freeke Wije, direct naast sporthal de Steupel in Nieuwkoop is vier jaar geleden gestart. Tom in de buurt werkt samen met diverse organisaties waaronder WMO Maatwerk. Daardoor versterken zij elkaar en kunnen ze de ondersteuning lokaal organiseren.

Mensen kunnen bij Tom in de buurt terecht voor een divers aanbod op het gebied van ondersteuning én welzijn. Alle activiteiten zijn erop gericht om mensen te laten participeren in de samenleving en om de mensen in hun eigen kracht te zetten. Het inlooppunt in Nieuwkoop is daar een mooi voorbeeld van.

Samen met Corrina van der Peet, wijkcoach bij Tom in de Buurt in Nieuwkoop vertelt José enthousiast over haar werk als vrijwillige gastvrouw: “Als gastvrouw probeer ik zoveel mogelijk gasten te entertainen als ik er ben”, vertelt José. “Als mensen met inhoudelijke vragen komen verwijs ik ze door naar de verantwoordelijke wijkcoach en kan ik met de andere mensen blijven zitten voor een kop koffie, een spelletje of een praatje als ze dat nodig hebben”.

EEN SPELLETJE OF EEN TAFEL ZAGEN

“De een zit aan tafel te mozaïeken en de ander staat buiten een tafel te zagen”, vertelt José. “Maar we doen ook weleens gezamenlijk een spelletje, er wordt geknutseld of mensen komen gewoon voor een kopje koffie zodat ze even hun verhaal kwijt kunnen.”

Corrina werkt al 32 jaar bij Ipse de Bruggen. In 2015, toen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in het leven werd geroepen werd, ging WMO Maatwerk als dochteronderneming van Ipse de Bruggen mee met Tom in de Buurt. “Ik werk veel met José samen”, gaat Corrina verder. “De mensen die bij ‘de inloop’ komen zijn vaak mensen met een connectie met Tom in buurt. Het zijn mensen die ambulante begeleiding krijgen, maar ook mensen zonder begeleiding zijn welkom en zien wij verschijnen bij de inloop. Dit zijn mensen met een verstandelijke beperking, niet aanboren hersenletsel (NAH), autisme, angststoornissen of andere psychiatrische problemen. Maar ook mensen zonder een diagnose zijn welkom”.

GEPENSIONEERD MAATSCHAPPELIJK WERKER

José weet met haar respectabele leeftijd van 74 jaar goed hoe het werkt. “Ik ben gepensioneerd maatschappelijk werker”, vertelt ze. “Ik herken de manier van omgaan met de mensen vanuit het werk dat ik altijd gedaan heb en wat ik zie is dat er in de oorsprong maar weinig veranderd is”.

José vindt het fijn om met de mensen bezig te zijn. “Ik hou ervan om mensen blij te maken, ik woon alleen en de gezelligheid maakt mij ook blij”.

Op maandag kookt José bij de inloop en op woensdag is ze aanwezig als gastvrouw. “We hebben twee koks”, legt ze uit. “Samen met de wijkcoaches stellen we maandelijks een menu op, mensen kunnen zich aanmelden als ze willen mee eten, zo weten we hoeveel we moeten maken”.

Voordat er corona-maatregelen waren konden mensen gewoon inlopen. Er is altijd een vaste groep mensen aanwezig die het gewoon gezellig vinden om te komen. Daarnaast komen er ook mensen binnen met diverse vragen over post of andere dingen waar ze in vastlopen.
José: “De deuren staan altijd open, er is altijd een luisterend oor, een schouder om op uit te huilen en rijkende handen om je op weg te helpen”.

EENZAAMHEID LIGT OP DE LOER

“Er ontstaat ook tussen de deelnemers onderling een hechte band”, vertelt Corrina “Mensen vinden elkaar letterlijk en figuurlijk bij de inloop”.
Helaas kunnen er op dit moment niet te veel mensen tegelijk komen eten. “Normaal eten we in de kantine van de naastgelegen sporthal”, zegt José. “Dan koken we voor 22 mensen. Nu moet het in kleine groepjes en kunnen mensen maar een keer in de drie weken komen. En dat terwijl er juist nu zoveel behoefte is aan gezelligheid maak het wrang. Eenzaamheid ligt op de loer”.

Het is erg jammer ja”, beaamt Corrina. “Maar hoewel alles op dit moment beperkt doorgaat, en het inlooppunt niet geopend is voor voorbijgangers, als mensen interesse hebben, of even willen kijken kunnen ze altijd contact met ons opnemen via Tom in de buurt”.

Ga terug