Maatwerk geeft door: Nelly

Bij WMO Maatwerk bieden wij verschillende soorten ondersteuning. Dit stemmen we af op de behoefte en de hulpvraag van de cliënt. Dit doen wij in vier verschillende regio’s in Zuid Holland. Wij werken in deze regio’s samen met de gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen de zorg (of begeleiding) krijgt die nodig is. Lees hieronder het interview met Nelly van der Wilde, beleidsmedewerker van WMO Maatwerk.

Naam: Nelly
Leeftijd: 31 jaar
Woont in: Valkenburg
Woont met: Carlos en al hun huisdieren

MAATWERK: EEN ENTHOUSIASTE ORGANISATIE 

“Het beeld dat ik van WMO Maatwerk had was dat het een kleine, enthousiaste organisatie is die ‘het wel regelde’. Het moet allemaal niet te ingewikkeld”, begint Nelly te vertellen. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek kwam ik erachter dat dit beeld klopte. WMO Maatwerk heeft een ‘niet lullen maar poetsen-mentaliteit’, en dat past bij me”.

Sinds februari 2021 werkt Nelly bij WMO Maatwerk als beleidsmedewerker en heeft zij de schone taak om alles wat er in de praktijk gebeurt op papier te zetten. Nelly: “Beleid moet kort en duidelijk. Precies wat WMO Maatwerk van zichzelf al is. Nu moet dit allemaal nog kort en duidelijk op papier komen, en dat is waar ik me mee bezig ga houden.”

Nelly had al kennis over de WMO doordat zij destijds haar scriptie schreef over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). “In die tijd was er nog niet zoveel bekend over de WMO, het enige wat bekend was, was dat de WMO er ging komen. Mijn scriptie ging over het toetsen van deze wet.

ELKE GEMEENTE WERKT ANDERS

Volgens Nelly heeft de WMO voor- en nadelen: “Elke gemeente maakt zijn eigen beleid”, zegt Nelly. “Sommige gemeenten doen dit al heel goed, andere gemeenten zijn nog steeds zoekend. Voor inwoners die een beroep doen op de WMO is het heel ingewikkeld dat het niet bij elke gemeente hetzelfde werkt”.

Dat is volgens Nelly de reden dat het goed is dat WMO Maatwerk een beleidsmedewerker heeft. “Vanuit de gemeente worden er eisen gesteld, dit moet wel goed vertaald worden naar onze werkprocessen”, vervolgt Nelly. “Dit houdt niet in dat we alles doen wat de gemeente eist, wij bieden tenslotte Maatwerk. 

Nelly heeft zelf in de gehandicaptenzorg gewerkt als persoonlijk begeleider. Of dat een voordeel is om nu zelf beleid te maken, daar zet Nelly vraagtekens bij. “Als je drie weken achter een bureau hebt gezeten, dan heb je simpelweg een bureaufunctie”, zegt ze. “Het kan als voordeel werken dat ik zelf als begeleider heb gewerkt maar het is ook een valkuil”. 

BELEID IS MEER DAN SAAIE, DROGE KOST 

“Beleid is een containerbegrip”, vervolgt Nelly. “Het lijkt heel droog om je bezig te houden met zaken zoals klachtenregelingen en meldcode’s terwijl het juist zo helpend is als alles goed, en duidelijk op papier staat.”

Nelly is enthousiast en kan na deze korte periode werken bij WMO Maatwerk zeggen dat ze op haar plek zit. “Een dag is zo afwisselend”, zegt Nelly. “Ik schrijf veel, ik sluit aan bij de Ondernemingsraad (OR), ik voer overleg met regiocoördinatoren en nu dit interview, heel dynamisch dus!.

BEGELEIDEN IS VAKMANSCHAP

Toen Nelly de methodiek van WMO Maatwerk las werd ze nog enthousiaster. “Begeleiden dat doe je niet zomaar even”, vindt Nelly. “Dat is echt een vak. Ik vind het fijn dat ik daar in mijn functie, op mijn manier een steentje aan bij kan dragen. Het is iets om trots op te zijn”.

Hoewel het inwerken door de huidige coronamaatregelen ingewikkeld was, Nelly voelt zich welkom en begin haar weg te vinden binnen WMO Maatwerk.
“Doordat ik niet werkzaam ben binnen één van de regio’s van WMO Maatwerk zie ik veel dingen die je niet signaleert als je op één plek binnen de organisatie zit”, vult Nelly nog even aan. “Ik zie heel Maatwerk-breed hoe de dagelijkse zorg en begeleiding geboden wordt door alle regio-coördinatoren, begeleiders en trajectondersteuners. Ik vind het hartstikke leuk om daaraan mijn bijdrage te kunnen leveren”.

 

Ga terug