Missie en Visie jobcoaching
WMO Maatwerk gelooft dat iedereen, ook mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), recht heeft op passend werk en een volwaardige plek in de maatschappij. Met persoonlijke jobcoaching helpen we kandidaten naar een duurzame werkplek, waarbij we niet alleen naar werk, maar ook naar het leven eromheen kijken. Onze jobcoaches zijn de verbindende schakel tussen kandidaat en werkgever en zorgen ervoor dat beide partijen goed ondersteund worden – voor een succesvolle en langdurige samenwerking.
Visie
WMO Maatwerk is het Wmo-bedrijf van Ipse de Bruggen in Zuid-Holland. We zijn specialist in het ondersteunen van mensen die vastlopen in wat de samenleving van ze vraagt en/of mensen die door verschillende omstandigheden de grip op hun leven kwijt zijn. De doelgroep van WMO Maatwerk is mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische kwetsbaarheid.
WMO Maatwerk biedt individuele ondersteuning in de thuissituatie. Daarnaast biedt WMO Maatwerk dagbesteding en bieden wij woonplekken middels een aantal woonprojecten. Dit doen wij met de methodiek competentiegericht begeleiden die speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld. Wij kijken naar wat mensen wel kunnen en sluiten daarbij aan. Dit doen wij door hun talenten te versterken en slimme samenwerkingen te organiseren. Wij gaan daarbij altijd uit van eigen kracht.
WMO Maatwerk vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om te werken, werk te doen dat bij hem past en zodoende mee kan doen in de maatschappij. Hiervoor bieden wij naast reguliere trajectondersteuning ook jobcoaching aan. Het doel van onze jobcoaching is het bevorderen van het slagingspercentage en het terugdringen van uitval bij de werkgever.
Missie
WMO Maatwerk heeft met haar jobcoaching de missie om zoveel mogelijk kandidaten vanuit hun eigen mogelijkheden te ondersteunen naar een duurzame werkplek en dit traject zo prettig mogelijk te laten verlopen.
De doelgroep van WMO Maatwerk is mensen (kandidaten) met een licht verstandelijke beperking (LVB). Mensen die wel willen werken, maar hier ondersteuning bij nodig hebben. Ofwel: ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’ Dit is zeker voor jobcoaching een bijzondere doelgroep, omdat zij vaak iets anders nodig hebben dan mensen zonder LVB. WMO Maatwerk vindt het belangrijk dat mensen met LVB de kans krijgen om te presteren op hun eigen niveau. Jobcoaching kan hieraan bijdragen doordat wij niet alleen naar het werk van de kandidaat kijken, maar ook naar het hele leven van de kandidaat. Vanuit deze gedachte bieden wij ook ‘jobcoaching op maat’ aan met als doel dat mensen met LVB uiteindelijk met zo min mogelijk ondersteuning aan het werk kunnen én blijven.
Onze doelgroep vormt een groot potentieel voor delen van de huidige arbeidsmarkt, waar grote tekorten zijn aan praktisch geschoolde arbeidskrachten.
Mensen zonder (verstandelijke) beperking kunnen gemakkelijker zelfstandig bewegen in een arbeidsproces. Mensen mét LVB vragen wat anders. Vaak is er ‘aan de buitenkant’ niets te zien maar het aanpassen aan dat wat een werkgever van ze vraagt, kan lastig zijn. Met jobcoaching wil WMO Maatwerk deze doelgroep de juiste arbeidsvaardigheden aanleren. De jobcoaches van WMO Maatwerk gaan met de kandidaten aan de slag om ze letterlijk vanuit huis naar een baan te ondersteunen aan de hand van de methodiek SE die wij voor de jobcoaching hanteren.
De jobcoaches van WMO Maatwerk begrijpen hoe mensen met LVB denken en handelen. Daarnaast zijn zij de schakel tussen kandidaat en werkgever. Deze schakel is een van de belangrijkste dingen. Voor werkgevers is het namelijk van belang om duidelijk te weten wat er wel en wat er niet van een kandidaat verwacht kan worden.
Ook vindt WMO Maatwerk het belangrijk dat werkgevers weten wat de mogelijkheden en behoeften zijn met betrekking tot de wet- en regelgeving. Hier kan de jobcoach de werkgever in ondersteunen. Hierbij gaat het veelal om mensen die in een ondersteunende functie werken en waarbij de meeste mensen in het doelgroepenregister staan of een indicatie bananenafspraak hebben en dus recht hebben op een jobcoach. In dit geval heeft de werkgever recht op subsidies en bij eventuele ziekte zal het UWV deze kosten op zich nemen.
In sommige gevallen komen mensen met LVB in aanmerking voor een garantiebaan. Dit gaat om werkplekken bij reguliere werkgevers waarbij extra hulp of ondersteuning wordt geboden.